Grace Santorini Hotel & Villa

Our iconic and award-winning design for the Grace Santorini Hotel has redefined and set new standards for the boutique hotel in the Aegean Sea through an architectural language that is unique but highly contextual, sitting comfortably in the landscape of Santorini.

This 20-room hotel is carved into the cliff-face 300m above Santorini’s volcanic caldera and the understated design allows this extraordinary landscape to take centre stage. The hotel provides a contemporary interpretation of vernacular architecture: economy of space, radical simplicity, and organic forms. The infinity pool’s jagged outline echoes the zigzag paths that criss-cross Santorini’s sheer terrain.

Santorini’s hotel rooms are invariably front-loaded to face the view, leaving residents exposed to passers-by. To ensure privacy, fragments of volcanic rock are positioned in the windows of four rooms, interspersed with apertures that provide glimpses to the sea. The feature echoes a local architectural technique, more commonly used for retaining walls, in which minimal amounts of mortar are used, leaving gaps between the stonework.

Awards

  • The European Hotel Design Awards / Grace Santorini Hotel, Shortlisted
  • World Architecture Festival Awards – Holiday and Hotels / Grace Santorini Hotel, Shortlisted
  • World Architecture News Award – Hotel of the Year / Grace Santorini Hotel, Shortlisted
  • The Restaurant & Bar Design Awards – International Restaurant / Grace Santorini Hotel, Shortlisted
  • Conde Nast Traveller – Gold List for Best for Location / Grace Santorini Hotel,
Location
Santorini, Greece
Status
Complete, 2010 (Hotel) Complete, 2012 (Villa)
Client
Grace Hotels Group
Team
Divercity Architects & Mplusm
Lighting Designer
Alkistis Skarlatou (Villa)
Space Consultant
Sofia Vantaraki
Contractor
FMI
Photos
Erieta Attali & Serge Detalle
Video
Edit59