Psychiko House

This residence is located in a hilly, low-density suburb of Athens, on a 1000m2 gently sloping site, offering commanding views of the cityscape below.

The house is divided into three distinct zones. A chthonic core clad in grey stone, inspired by the quarries of the Attica landscape, houses the gallery for the owners’ collection of vintage cars and modern art. An amphitheatrical upper floor, conceived as a pair of binoculars kinking to frame city views, encompasses the private areas of the residence. Finally, a transparent and fluid living area occupies the space between them. These elements are strung together through a notional ribbon that circulates through the site and defines the spatial narrative, revealing views along its path. This ribbon introduces you to the house through a compressed curving view, which cuts through the stone wall that shelters the residence from the surrounding buildings to the south. It then directs the gaze to the intimate pool garden and finally widens to form the fluid living spaces, which have expansive views of the Olympic Park. The effect is like standing on the edge of a diving board ready to plunge into the cityscape.

Awards

  • The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award / Psychiko House, Nominated
  • Architectural competition upon invitation / Psychiko House, 1st prize (GR)
Location
Psychiko, Athens, Greece
Status
Complete, 2012
Client
Undisclosed
Collaborating Architects
Trac (Technical Design) & Antonia Panou & Associates (Developed Design)
Structural Engineer
METER - Babilis & Associates
Services Engineer
LDK Consultants
Lighting Designer
Alkistis Skarlatou
Landscape Designer
Elandscape
Space Consultant
Sofia Vantaraki
Industrial Design Consultant
Manos Vordonarakis
Contractor
Divercity Architects
Photos
Erieta Attali