Filothei House

This residential project is for a detached family home located in Filothei, a low density leafy suburb of Athens. A key consideration in the design is the accommodation of a large programme, within a tight plot. The house is formed of a compact concrete volume with a strong tectonic character. Carefully selected parts of the volume are removed to connect the outdoor experience with everyday family life, while providing a degree of fragmentation that brings the building closer to the scale of residential urban units. The incisions on the exposed concrete volume uncover a secondary softer layer of the house, which is cladded in timber and reinforces the spatial dialogue between the inner and outer layer.

 

 

 

 

 

Location
Filothei, Athens, Greece
Status
Under Construction, 2017
Client
Private